Care este diferenta dintre Becuri Auto Halogen vs LED ?
Majoritatea autoturismelor sunt echipate din fabrica cu becuri halogen, acestea au un cost redus pentru producator iar intr-o oarecare masura isi fac treaba. Insa, in ultimii ani producatorii au inceput sa echipeze mai toate masiniile cu Leduri iar piata de aftermarket a explotat in ceea ce priveste productia de leduri auto.
Becurille Halogen
Daca deschizi capota unui autoturism , peste 90% dintre acestea sunt echipate cu becuri halogen, desi este o tehnologie veche acestea a fost adaptate si imbunatatite de-a lungul timpului la ceea ce sunt ele astazi.
In multe tari puterea becurilor halogen este limitata – aproximativ intre 50W – 60Watt. Dat fiind faptul ca puterea intensifica fasciculul luminos acestea au fost limitate pentru a nu obstructiona vizibilitatea celor din jur in trafic. In comparatie cu Becurile Xenon sau Led care pot dezolta un fasciul luminor mult mai intens cu consum de energie chiar si de 10 ori mai mic.

Becurile Halogen au in medie o durata de viata scurta – aproximativ 150 – 300 ore de functionare iar culoare cea mai alba de lumina pe care o pot produce este intre 3500K- 4100K ( kalvin ). Becul halogen nu poate niciodata sa produca culoare 6000K – Alb diamant.
Becurile LED – Tehnologie CSP – COB
Becurile LED functioneaza complet diferit fata de becurile halogen, in comparatie cu halogenul care dispune de filament , Ledurile functioneaza prin transferul curentului printr-un semiconductor care emite photoni rezultand astfel lumina.
Comparativ cu becurile halogenele, ledurile pot avea o culoare a luminazitatii cumprinsa intre 3000K (galben) si 8000K (alb albastrui). Cele mai des intalnite sunt 6000 – 6500K – Alb diamant
Ledurile functioneaza la un voltaj mult mai mic, de asemenea unele masini au nevoie de CANBUS- anulator eroare bec ars , ledul fiind consumator foarte mic , computerul auto recunoaste becul ca fiind ars de unde rezulta eroarea de bec ars in bord.
Leduri COB vs CSP
Diferenta intre CSP si COB este ca suprafata fotosesiblia CSP este protejata de un strat de sticla.
Metoda de ambalare COB este una traditionala fiind o tehnologie mai invechita.
Avantajele Ledului CSP includ că mărimea chipului ambalat este echivalentă cu mărimea matriței și este adecvată pentru utilizarea în produse electronice portabile. Deoarece bilele de lipire (bumps) sunt sandwich între cip și placa de circuit, calea de transmisie a circuitului poate fi redusa foarte mult, și consumul de curent poate fi redus de asemenea.
